Z GRUSZKĄ

CZEKOLADOWO-LASKOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
Bardzo słodkie i smaczne ciastko. Szybko znika

100g najlepszej gorzkiej czekolady o zawartości kakao. min. 70%
85g masła pokrojonego w kawałki
3 jajka
85g cukru
1 łyżka whisky lub brandy
4-5 dojrzałych słodkich gruszek
90g orzechów laskowych
1 szczypta płatków soli morskiej
sok z cytryny
1 szczypta kurkumy


Czekoladę rozpuścić na parze, wciąż mieszając dodawać masło partiami (gdy czekolada wchłonie masło, dodać kolejną jego porcję). Gdy czekolada połączy się z masłem odstawić, dodać whisky, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Piec rozgrzać do 180st. C.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, gdy przestygną zmiksować.
Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki, wypestkować.
Tortownicę o średnicy 24-26cm nasmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i ucierać/miksować, aż masa stanie się biała.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodać sól, wymieszać.
Dodać 3-4krople soku z cytryny i ponownie wymieszać, dodać kurkumę, wymieszać.
Dodać zmielone orzechy, utarte z fruktozą żółtka i dokładnie wymieszać, aż masa się połączy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie mieszając np. silikonową szpatułką. Masę przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć gruszki.
Piec 40min. Studzić w tortownicy (obręcz można zdjąć wcześniej, po 15-20min).
Pyszne jeszcze ciepłe. Samo lub np. z kwaśną śmietaną czy crème fraîche.

Komentarze