URODZINY MARTY

ŚMIETANOWE SERDUSZKO
Śmietanowiec na biszkopcie w kształcie serduszka. Fajny zarówno jako tort jak i deserek.

biszkopt:
- 3 jajka
- 90g cukru
- 60g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2/3 łyżeczki octu
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:
- 2 różnokolorowe galaretki (agrestowa i truskawkowa)
- 400ml śmietanki 12 lub 18 %
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 50g żelatyny
- ok. 0,5 szklanki wody

dodatkowo:
- ciemne winogrono

Galaretki przygotować nieco wcześniej. Każdą rozpuścić w ok. 1-1,5 szklanki wody. Po trochę każdej wylać na posmarowany olejem lub oliwą talerz obiadowy. Gdy stężeją pokroić w kostkę. A z talerzy wykroić wybrane kształty, które posłużą do zdobienia wierzchu.
Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie. Mleko zagotować, rozpuścić w nim namoczoną wcześniej żelatynę, dodać cukier i wymieszać. Winogrono pokroić na ćwiartki. Gdy masa wystygnie dolać śmietankę, a następnie wsypać pokrojone galaretki oraz owoce, szybko wymieszać i wylać na blaszkę, gdyż z każdą chwilą masa będzie bardziej gęsta! Na wierzch ułożyć galaretkowe ozdoby.
Wstawić do lodówki na kilka godzin ,aby deser stężał.

GALARETKA Z JABŁKIEM I MIGDAŁAMI
Tu wygląda może mało apetycznie. W oryginale była galaretka brzoskwiniowa, która ładniej wyglądała. Niestety zagubiłam przepis, jak znajdę to dodam.

- galaretka
- jabłka
- migdały, orzechy

Wody była chyba szklanka. Jabłek chyba trzy. Orzechów czy migdałów mała garść.

Komentarze