POMIDORY NA ZIMĘ

Od zawsze gościły w moim domu przeciery z pomidorów - najnormalniejsze, najzwyklejsze do zupy pomidorowej. W zeszłym roku zaprosiłam również keczup, w tym roku sosy z pomidorami i pomidorową sałatkę - taka nowość.
Zawsze chciałam zrobić sałatkę z zielonych pomidorów, ale jakoś ciężko je dostać. Zwykłych pomidorów w tym roku w domu było sporo postanowiłam więc spróbować zrobić coś a la sałatka. Spróbowałam dwa przepisy - zobaczymy, który będzie lepszy.
SAŁATKA Z POMIDORÓW NA ZIMĘ 1

pomidory dojrzałe na słońcu
na kg pomidorów - 3-4 duże cebule
sól, pieprz
letnia woda przegotowana


Pomidory ze skórką pokroic na dość grube plastry. Cebule obrać i również pokroić w plastry. Pomidory układać w wyparzonych słoikach, przekładając od czasu do czasu cebulą i posypując solą i pieprzem według uznania. Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od spodu dłonią - ubiją się i będzie więcej. Zalać letnią przegotowaną wodą prawie do pełna. Pasteryzować 5-15 minut. Można zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia lub wyciągnąć i odwrócić do góry dnem.

SAŁATKA Z POMIDORÓW NA ZIMĘ 2

pomidory
cebula

zalewa:
1 l wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
4 łyżki octu
liść laurowy, ziele ang.


Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Układać w słoikach na przemian pomidory pokrojone w grube plastry i cebulę też w plasterki. Zalać zimną zalewą, pasteryzować 15 min.

Komentarze