PLACEK URODZINOWY Z JABŁKAMI DLA PATRYCJI

Bardzo fajne w smaku, lekkie i smaczne. Zdecydowanie należy zrobić na dzień przed planowanym podaniem, a ilość wody dodawanej do galaretki uzależnić od ilości soku w jabłkach. Moje jabłka niby były raczej twardawe, ale miały strasznie dużo soku jak się później okazało i musiałam ratować się dodając żelatynę.

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki tortowej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę. Piec 25 min w temp 180 stopni C.

Galaretka:
- 3 galaretki cytrynowe
- 5-6 jabłek
- 3 szkl wody
3 galaretki rozpuścić w 3 szkl wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt.

Krem:
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kostka masła
Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl cukru. Do szklanki z odlanym mlekiem, dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń. Pozostawić do ostudzenia. Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę. Krem wyłożyć na galaretkę.

Posypka:
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 10 dkg margaryny
Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając. Ostudzone wyłożyć na kremie. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Ciasto pieczone na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Biszkopt nasączyć wodą z cytryną , z cukrem i wódką. Na wierzch biszkoptu nałożyć dżem brzoskwiniowy.

Komentarze