OGÓRKOWE SZALEŃSTWO

OGÓRKI BOSTON
Znaleziony w jakiejś książce, zaciekawił mnie więc postanowiłam spróbować.

1kg ogórków gruntowych
3 duże cebule
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
200ml wody
250ml octu 6% lub 200ml 10%
190g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziaren gorczycy


Warzywa umyć, pociąć na drobne paski, zalać gorącą marynatą i gotować na słabym ogniu 30 minut. Następnie włożyć do słoików, do każdego dodać ok. 1 łyżeczkę oleju. Zalać marynatą, w której się gotowały. Pasteryzować 10 minut.

SAŁATKA OGÓRKOWA Z KOPERKIEM I CHILI
Sałatka ogórkowa na zimę z koperkiem i chili aromatyczna, słodko - kwaśna z lekkim posmakiem chili. Polecam

2 kg ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1/2 szklanki cukru (160g)
4 ząbki czosnku
5 papryczek chili suszonych lub świeżych
3/4 szklanki octu
1/4 szklanki wody
1 i 1/2 łyżki soli


Ogórki umyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Dodać zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru, następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.
Następnego dnia poprzekładać do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

SAŁATKA SZWEDZKA
Zawsze smakowała mi taka kupowana w sklepie postanowiłam więc spróbować zrobić ją sama. Miałam mały zgryz gdyż na 5 znalezionych przepisów każdy czymś się różnił, a różnice były czasem dość zasadnicze. Wybrała ostatecznie następujący choć nieco przeze mnie zmieniony: dodałam odrobinę chrzanu oraz marchewkę i więcej cebuli.

1,5kg ogórków
1 łyżka soli (użyłam niejodowanej)
250-300g cebuli
kilka plasterków marchewki
kilka ząbków czosnku


Zalewa:
250ml octu 10%
350g cukru
600ml wody (łącznie z sokiem powstałym z ogórków więc wody jest mniej)


Do każdego słoika po:
2 kulki ziela angielskiego
2/3 łyżeczki gorczycy
4 ziarnka pieprzu
1-2 kawałeczki chrzanu wielkości połowy zapałki


Ogórki myjemy dokładnie, cebulę obieramy i kroimy w plastry. Warzywa mieszamy i układamy równą warstwą w szerokiej misce. Zasypujemy solą. Przykrywamy, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie odlewamy powstały sok do garnka, dopełniamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Zagotowujemy zalewę. Do słoika wrzucamy czosnek, marchewkę i chrzan. Ogórki umieszczamy ciasno do prawie pełna, dodajemy przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Słoiki pasteryzujemy 15 minut.

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU
Sałatka o mocno pikantnym i zarazem słodkawym posmaku.Wyśmienita do obiadu, domowych dań typu fast food czy kanapek.

2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
8 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli ( pieprz cheyenne ) Kamis.
60 dkg cukru
1,5 szklanka octu


Umyte ogórki bez obierania kroimy w plastry. Następnie dodajemy sól, oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w misce na 6 godzin.
Po tym czasie dodajemy cukier i ocet , ponownie dokładnie mieszamy i tym razem zostawiamy na 12 godzin.
Po upływie czasu, ogórki wkładamy do umytych słoiczków i do każdego słoika dolewamy zalewę (która się utworzyła w misce). Zakręcone słoiki umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy od 10 do 15 min.

Komentarze