MUFFINKI #2

MUFFINY OWSIANE Z MIODEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Bardzo smaczne i pożywne muffiny. Doskonałe z dodatkową porcją miodu, z twarożkiem, jako przekąska.

250 g mąki
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
85 g pokrojonych suszonych śliwek
2 jajka, roztrzepane
200 ml mleka
75 ml oleju
40 g jasnego cukru muscovado (u mnie zwykły cukier)
5 łyżek płynnego miodu


W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i śliwki. W drugim naczyniu wymieszać jajko, olej, mleko i miód. Połączyć zawartość dwóch naczyń, wymieszać z grubsza, mogą pozostać grudki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut.

KORZENNE MUFFINY Z JABŁKIEM I ORZECHOWĄ POSYPKĄ
Mięciutkie, aromatyczne, z super chrupiacą orzechową posypką. Przepyszne.

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej (u mnie krupczatka)
pół szklanki jasnego brązowego cukru ( u mnie zwykły cukier)
1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:
1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
kilka łyżek cukru


W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

MUFFINY POMARAŃCZOWE Z MIĘTOWĄ NUTKĄ CZEKOLADOWĄ
Nie powiem, żeby to były moje ulubione, ale smak pomarańczowej marmolady przełamany nutką czekoladowo-miętową brzmi i smakuje dość oryginalnie. Do częstego robienia raczej się nie nadają, ale mają taki świąteczny aromat i wtedy jak najbardziej. Choć następnym razem dałabym mnie czekolady i pokroiła ją naprawdę drobniutko.

2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
125g masła roztopionego i ostudzonego
2 jajka
1/2 szklanki mleka
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatkowo: czekolada miętowa połamana na kawałki oraz 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej


W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń mieszając wszystko łyżką. Dodać marmoladę oraz połamaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać do formy wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

MUFFINY PIERNIKOWE
Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, o głębokim i intensywnym zapachu przypraw korzennych. Można zajadać się jeszcze ciepłymi, a z polewą czekoladową smakują nawet lepiej...

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki ciemnego brązowego cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
50 ml oleju
pół szklanki maślanki
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu
1 jajko
100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)


W średniej wielkości naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.

MUFFINY Z ŻURAWINĄ
Smaczne muffinki z żurawiną.

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki mleka
60 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy korzennej


W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę. Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.

Komentarze