ciasteczka black&white

19.02.2010

225 g gorzkiej ub półsłodkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia

W miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam masło z połamaną czekoladą.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec po łyżeczce cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Mieszam z rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia wsypuję do masy czekoladowej i mieszam do czasu połączenia się składników. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc lub na minimum 4 godziny.

Z zimnego ciasta formuję kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtaczam je dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglPuNKUDEdCvnt92lavi1j-3oCqbkUZ-lAmpZ7LuBI3jNbSRNDQqb71baIBbh6UvfaEIsWhvuqIR2vWDsp4JXiBKlN2B9u6w-z9ZmNbKva6rqsbS5vo_fXsPxIJQVdWJWeap99l-lod3k/s320/b&w+tworzenie2.JPG
Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, wkładam resztę do lodówki i wyjmuję partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciasteczka ładnie popękają.
Piekę przez 8-12 minut w temperaturze 170ºC. Przekładam na metalową kratkę do ostudzenia. Trzeba uważać, aby nie piec ciasteczek zbyt długo, bo mogą nie być miękkie w środku. Można wyjąć jedno i spróbować.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLcl-8UoAzEblL7-9M3wCQWwEGaXCPQmJu7ufGKqcPJjeeW4fkZg5wnBHTOQBvy8GIU6hxDGT3OJOi_ZYb2Ir0PsotsND-s-AyOs9RaiZNFJwhu7qWNWyo1XXVQGGgmqJwIPs5ML49Zfw/s320/b&w.JPG
Są naprawdę smaczne!

Komentarze